Centrum | Vessem

De gemeente heeft me gevraagd mee te denken over de toekomst van het centrum van Vessem. Er staan meerdere gebouwen leeg en er zijn verschillende initiatiefnemers met plannen om deze en andere locaties in het centrum te ontwikkelen. Tegelijkertijd is er een grote behoefte aan woningen in Vessem. Maar is het verstandig om alleen woningen toe te voegen? Behoud je dan nog een levendig centrum? Om die vragen te beantwoorden en uitgangspunten voor deze locaties te formuleren, leek het ons van meerwaarde de bewoners te betrekken. De planvorming is tenslotte voor hen bedoeld en zij weten het beste wat er speelt in hun dorp.

We hielden een bewonersavond waar 150 inwoners van Vessem aanwezig waren. Daarbij werkten we met thematafels. Door verschillende thema’s te belichten is er veel waardevolle informatie boven tafel gekomen. Per thema werd helder wat het dorp belangrijk vindt en welke kansen er liggen. Ook werd duidelijk welke zwaktes er op dit moment zijn, zodat we die in de toekomst met de planvorming wellicht kunnen verbeteren. Mensen kregen bij binnenkomst een gekleurde sticker en moesten bij de tafel van die kleur plaatsnemen. We vonden het belangrijk om per tafel een gemixt gezelschap te krijgen om zo per thema een goede afspiegeling van meningen en inzichten te krijgen. Dit heeft gewerkt. Het was best een risico om mensen uit elkaar te halen maar de sfeer was goed en iedereen deed op een positieve manier mee. We hebben veel waardevolle input gekregen op allerlei verschillende schaalniveaus. 

Als product heb ik een kansenkaart gemaakt. Het doel van de kaart is, zoals de naam al aangeeft, om de kansen voor het centrum van Vessem in beeld te brengen. We hebben de kansenkaart vervolgens gebruikt om per locatie uitgangspunten te formuleren. De uitgangspunten gebruiken we vervolgens om de initiatiefnemers te inspireren en om hun plannen te beoordelen. 

Eindhovens Dagblad over de inspiratiesessie:

https://www.ed.nl/kempen/vessem-wil-zijn-voorzieningen-behouden-en-meer-woningen~a00fa7ac/

Eindhovens Dagblad over de kansenkaart:

https://www.ed.nl/kempen/kansen-vessem-op-een-rijtje~a8a8270b/

Hierboven een voorbeeld van een werksessie bij een thematafel.